Thursday, November 22, 2007

Zeytin üreticileri ürünlerinin irileşmesine sevinemedi


Kaynak: lifeinbursa.com
21.11.2007


Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinini üreten Marmara'daki çiftçiler, ürünlerinin küresel ısınmadan etkilenmemesine üzüldü.

Kuraklık sebebiyle az olacağını tahmin ettiği 200 taneli iri zeytinin kilogramına 5 YTL fiyat veren Marmarabirlik, zeytin üreticilerinin son yağışlarla irileşen zeytinleri yoğun bir şekilde getirmesi üzerine, alımları durdurmayı planlıyor. Hem düşük fiyat hem de uygulanan kota sebebiyle zor günler geçiren üretici, tüccarında Marmarabirlik'in açıkladığı fiyatı vermemesi üzerine kara kara düşünmeye başladı.
Küresel ısınmaya bağlı kuraklık sebebiyle zeytinin yüzde 70'inin küçük taneli olacağını tahmin ederek 200 taneli zeytinin kilogramına 5 YTL fiyat veren Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, alımların durdurulabileceği ya da fiyatların kırılacağı sinyalini vermeye başladı. Kuraklığa rağmen tahmin edilenin üzerinde iri zeytin üreten çiftçiler ise ürünlerinin ellerinde kalmasıyla karşı karşıya kaldı. Dünyanın en kaliteli sofra zeytinini üreten Bursalı çiftçiler, kurak geçen yazın ardından yağan yağmurlarla irileşen zeytinine sevinemedi. Her yıl giderek düşen zeytin fiyatlarının karşısında zor duruma düştüklerini belirten üreticiler, zeytin mahsulüne güvenerek aldıkları banka kredilerini ödeyemeyeceklerini, bu sebeple hükümetin bir an önce zeytin üreticisine el uzatmasını istedi.
Mudanyalı Zeytin Üreticisi Ali Akın, 3 yıl önce zeytine en küçük danesinin 2 YTL civarında olduğunu söyleyerek, 'Aynı zeytin 80 kuruşa alınıyor. Mudanyalı ve Gemlikli zeytini sulamadığı için en iri zeytinin baremi 270-300 dane arasında oluyor. Bu yıl kurak geçen yazın ardından küçük olan Gemlik zeytini daha da küçüldü. Son yağan yağmurlarla biraz irileşerek orta boya ulaştı. Açıklanan fiyatlarla orta boy zeytinin bile maliyetini zor karşılıyor. Büyük dane sayısı çok fazla değil, ancak onlarında alımının durdurulacağı düşüncesi bizi iyice zora sokar' dedi.

İznik, Akçalar, Uluabat, Hasanağa, Fadıllı ve Gölyazı da bulunan üreticiler zeytinliklerini suladığı için zeytinleri iri olduğunu söyleyen Akın, 'Gemlik Mudanya, Fıstıklı ve Kapaklı bölgelerindeki zeytinciler ise zeytini sulayamıyor. Sulama yapan bölgelerde hem erken sağım yapılıyor, hem iri tane alınabiliyor. Bu da hem kotanın erken dolmasına hem de dünyaca ünlü Gemlik zeytinlerinin üreticinin elinde kalmasını sebep oluyor' diye konuştu.

Diğer yandan Marmara Birlik tarafından zeytin kotasının dolmak üzere olduğunun bildirilmesinin ardından tüccarın eline bakan çiftçiler, fiyatların daha da düşürülmesinden korkuyor. Fındık üreticisine sahip çıkan hükümetin kendilerine de sahip çıkmasını isteyen çiftçiler, 'Bu gidişle tarlalarımıza bankalar el koyarak daha da zor duruma kalacağız. Yetkililerden yardım bekliyoruz' şeklinde konuştu.
Marmarabirlik ise dün yaptığı yazılı açıklamada havuzdan toptan satışlar için tüccar bulamadığından yakınarak, yeni bir strateji geliştirmek için harekete geçtiklerini açıklamıştı.

No comments: