Tuesday, November 20, 2007

Marmarabirlik, Sofralık Zeytin Alımında Piyasada Yalnız Kaldı


Cihan Haber Ajansı
19.11.2007


Marmarabirlik, 2007-2008 zeytin alım kampanyasını 29 Ekim tarihinde 5 YTL baş fiyatla açtı, ancak birlik, sofralık zeytin alım piyasasında yalnız kaldı.

Marmarabirlik'e bağlı 8 kooperatif, 29 Ekim'den bu yana 200-290 arası baremli çok miktarda sofralık zeytin alırken, piyasada gerek tüccar, gerekse bağımsız tarımsal kalkınma kooperatiflerinin alım yapmadığı gözleniyor. Yetkililer, bu durumun zaten bozuk olan piyasa dengelerini iyice bozduğu ifade ediyor.

Kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle zeytinin dalında irileşmemesi ve toplam ürünün yüzde 70'inin küçük taneli kalacağı öngörüsüyle 200 daneli zeytine 5 YTL fiyat belirleyen Marmarabirlik'in alım merkezlerine şimdiye kadar getirilen ürünlerin neredeyse tamamının iri taneli olduğu belirtiliyor. Sonbahar yağmurlarıyla birlikte dalında irileşen zeytinin büyük bölümünün bağlı kooperatiflere getirildiğini söyleyen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, alım merkezlerinde üretici kuyrukları oluşmaya başladığını ifade etti.

Taviloğlu, şunları söyledi: "Üzülerek izliyoruz ki piyasada tüccar yok. Tüccar alım yapmayınca bütün ürün Marmarabirlik'e bağlı kooperatiflerin kapısına yığıldı. Gerçeği gören üretici, daha sonra karlı satamayacağı için eskiden olduğu gibi kabına da zeytin koymuyor. Marmarabirlik olarak üreticimizin öngörülerini de değerlendirerek belirlediğimiz fiyatlar, zeytinin kalibrajı konusunda yağmura bağlı değişkenlik, hesaplarımızı alt üst etti ve şimdi birlik mağdur durumda."

Alım yapmayan tüccarın, son günlerde etkili olan lodos nedeniyle dalında yumuşayan zeytine zaten normal kampanyalarda bile ilgi göstermediğini kaydeden Taviloğlu, şöyle devam etti: "Marmarabirlik olarak alım kampanyasının dönüm noktasındayız. Eğer tüccar ürün almazsa, birlik olarak tek başımıza tüm Güney Marmara'nın rekoltesini kaldırmamız mümkün değil. Böyle giderse alımlara ilişkin etkin önlemlere başvurmamız doğal ve kaçınılmazdır."

No comments: