Thursday, November 08, 2007

Zeytinde Kalite Düşüklüğü, Üreticiyi Düşündürüyor


(MŞ-MT-MT-Y)(İhlas Haber Ajansı)
08.11.2007

Mersin'in Silifke ilçesinde zeytinde yaşanan kalite düşüklüğü, üreticiyi kara kara düşündürüyor.

Pazarlardaki yerini alan zeytin, kilosu 1.5 YTL ile 3 YTL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, fiyatlar ne üreticinin ne de tüketicinin yüzünü güldürüyor.

"Küresel ısınma, tüm sebze ve meyve üreticilerini vurduğu gibi zeytin üreticisini de vurdu" diyen Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, "Bu yıl zeytinde rekolte çok düşük. Yağmur yağmamasından dolayı zeytinler büyümezken, sıcaklıktan dolayı da çabuk karardı. Vatandaşlar sofralık kaliteli yeşil zeytin bulamıyor" dedi.

Çiftçilerin büyük miktarlarda zeytin diktiğini belirten Can, "Toplam 25 bin dekar alanda çeşitli zeytin türlerimiz var. Geçen yıl 15 bin ton verim aldık. Bu yıl ise peryozite ve kuraklık nedeniyle verim 5 bin tona düşmüştür. Üreticiler boş arazilerini değerlendirmek için İlçe Tarım Müdürlüğü'nden zeytin fidesi alarak dikim yaptı. Zeytin fidanları yağmur yağmadığı için kuruma tehlikesi yaşıyor. Çiftçiler, fidanlarını traktörlerin arkasına bağladıkları tanklarla sulamaya çalışıyorlar, fakat bu da maliyeti büyük oranda artırıyor" diye konuştu.

No comments: