Thursday, November 22, 2007

Eren: “Varsa belgen çıkar ortaya”


Kaynak : İlk Haber Gazetesi
21 Kasım 2007


Erdek Zeytin Satış Kooperatifi Başkanı Recep Eren AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’ya Birlik yönetimini hedef alan tavrı ve iddiaları nedeniyle tepki gösterdi. Eren “Sayın vekilim; çiftçiyi desteklemek kahve köşesinde siyaset yapmakla olmaz, gerçekten zeytin üreticisini desteklemek, bölge üreticimize faydalı olmak istiyorsanız yapabileceğiniz çok şey var; denizde trol çeken balıkçıya ucuz mazot sağlanırken zeytinci çok pahalı mazot kullanıyor. Ülkemizde bir tarım politikasının olmayışı da üreticiyi olumsuz etkilemekte.” diye konuştu.

Eren, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl domates para yaptı, herkes domates ekiyor sonra ürün yerlerde sürünüyor. Üretici de kaos yaşıyor. İşte zeytin de bundan nasibini almıştır. Zaten arz fazlası olan zeytin ekimi devlet tarafından teşvik edilerek gelecekte zeytinciliğin kara günleri hazırlanmakta. Sayın vekilim, elinizden geliyor ise bunlar için tedbir alın. İspanya, İtalya, Yunanistan gibi zeytinci ülkelerde üretici gerçek anlamda desteklenmektedir. Ucuz mazot, az faizli kredi, arazisi olana gerçek manada yardım ve ayrıca zeytine, zeytinyağına gerçek manada prim verilmektedir. Bizde bunların hiçbirisi yoktur. Var olanlar da sembolik rakamlarda kalmıştır. Bunların sağlanmasına da yardımcı olabilirsiniz.”

“Marmarabirlik mevcut Türkiye koşullarında ayakta kalmaya çalışırken bir yandan üreticisine katkı sunmaya çalışmaktadır. Ve bu şartlarda ürünü yurt içinde ve yurtdışında satmaya çalışmaktadır. Sektöründe gurur kaynağı olmaktadır. Ancak AB ülkeleri yurtdışı satışlarını zeytinyağımıza yüklüce bir fon koyarak sektörde rekabet şansımızı elimizden almaktadırlar. Sayın Vekilim, bu sorunların çözümlenmesinde zeytin üreticisine yardımcı olabilirsiniz” dedi.

Koyuncu’nun zeytin üreticisine hizmet anlayışını bu zemine taşıması durumunda kendisinin üreticinin kalbinin en derin yerine sahip olacağını dile getiren Eren, “Gelin Evrensel Kooperatifçiliğin uygulanmasına çalışarak enerjiyi gerçekten zeytini tek tek toplayarak ayakta ve hayatta kalmaya çalışan zeytin üreticisine harcayalım. Sayın Vekilimiz Ali Koyuncu 300 ila 360 dane arasına konan kotanın kalkmasını ve ezme zeytine uygulanan fiyatın yeniden gözden geçirilmesini istiyorsunuz zeytin üreticisi olarak kulağa hoş gelen sözler bunlar, ama bir de konuyu Marmarabirlik cephesinden irdeleyelim, evet 300 arası danede olan zeytin 2005 yılında da aynı bugünü anımsatan baskılarla Marmarabirlik’in kalitede ki ihtiyacı 5.000 ton iken 20.000 ton aldırıldı, evet hem de bahsedildiği gibi iyi bir fiyatla YTL ve artı üzerine yüklenen bir maliyette ayrıcası.”

“Marmarabirlik’e o gün ihtiyacının 4 mislini aldığı güçler bugün yine sahnede yer alırken satışta sorun yaşanılan bu kaliteler şimdi yağhaneye düşme elden çıkarmak için yarı fiyatına satılmaktadır. İşin bu tarafını konuşan yok ve ayrıca kurumun el bütün kaplar bu küçük daneli zeytinler ile dolu iken, yine aynı dane üründe kotayı kaldırmaya zorlayarak hem de fiyatlarını yeniden gözden geçirerek acaba sayın vekilimiz Marmarabirlik’i yatan bir hasta gibi görüyor da bir an önce ölüme göndermek için reçete mi yazdı? Eğer öyle değil önerdiklerinin yapılabilmesi İçin nasıl bir destekleme düşünüyor!”

“Geçen yıl Adana yöresinde yağışlardan dolayı pamuk ürünü zarar görmüştü hatırlarsanız Tarım Bakanımız takdire şayan davranışla ertesi gün üreticinin zararlarının karşılanacağını açıklamış ve en kısa süre içerisinde çiftçinin zararları karşılanmıştı. Ancak Marmara yöresi de kuraklığın getirdiği %50 nin üzerinde ürün kaybı ve küçük daneli ürün ile karşı karşıyadır. Sayın Vekilimize sesleniyorum bu bölgenin temsilcisi olarak hükümet mekanizmasının doğru çalışmasını sağlamak size düşüyor.Bizler Marmarabirlik’e bağlı kooperatifler olarak zeytincinin tek güvencesi olan bu kuruma dışarıdan müdahalelerle doğru yoldan sapmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Eren devamında şunları söyledi “Sayın vekilimiz Ali Koyuncu 12.11.2007 tarihli Olay Gazetesine verilmiş talihsiz beyanatınızı okuduk. Zeytinci ailesinin yöneticileri olarak ağır itham içeren yazınız bizler arasında derin bir üzüntü yaratmıştır. Bahse konu olan Manisa Akhisar zeytinlerinin Marmarabirlik’e verilmesi bizler İçin ailemizi arkadan hançerlemekle eş değerdedir, Her zaman takipçisi olduğumuz bu şekil yanlış davranışların belgelerini elinizde bulundurmanız resmi makamlar için suç duyurusu niteliği taşımakta olup bizler içinde varsa bu bilgi belgelerin bir an önce ilgili makamlara verilmesi ve kamuya açıklanması vicdanlarımızı rahatlatacaktır”

No comments: