Thursday, November 15, 2007

Tariş, Zeytinyağı Ürün Alım Kampanyasını Başlattı


İhlas Haber Ajansı
15 Kasım 2007 Perşembe

2007- 2008 sezonu zeytinyağı alım kampanyasını başlatan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, piyasada belirsizlik yaşandığı gerekçesiyle ürün alım fiyatını açıklamadı. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooparatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, geçen sezon üreticinin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere belirledikleri kilo başına 1.5 YTL'lik ön ödemenin, 2007-2008 sezonu için 2 YTL olarak belirlendiğini bildirdi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooparatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin'in Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde zeytinyağı alım kampanyası ile ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısına, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooparatifleri Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ile Yönetim Kurulu üyeleri Durmuş Etlioğlu, Mustafa Akçe, Bekir Gülcü, Zahit Mert de katıldı.

Toplantıda konuşan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooparatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin 2007-2008 zeytinyağı ürün kampanyasında piyasadaki belirsizlik ortamından dolayı net bir fiyat veremediklerini belirterek, "2007-2008 kampanyamızı açtık. Ne yazık ki bu belirsizlik ortamında net bir fiyat veremiyoruz. Geçen yıl üreticilere ön ödeme olarak verdiğimiz 1.5 YTL'lik kaporayı, bu sezon 2 YTL olarak belirledik. Üreticimizin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kapora veriyoruz. Bu rakam belirsizlik ortamı bitene kadar geçerli" dedi. Belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması için gerekli koşulların yaratılması gerektiğini ifade eden Çetin, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat talebini reddetmesi ve artık bir karar vermesi gerektiğini söyledi. Çetin, aksi takdirde milyonlarca dolar yatırımın heba olacağını söyledi. Kampanyayı belirsizlik içinde açmaktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirten Çetin, "Geçen yıl AB'nin oluşan fiyatları suni biçimde aşağıya çekme operasyonuyla karşılaştık. Bu sene de iç kesimin, sanayicinin fiyatlara müdahalesi söz konusu. Sancılı bir dönem yaşıyoruz. Elbette zorluklar yaşanacaktır. Ama kimsenin kuşkusu olmasın bu zorluklar aşılacaktır. Çok sıkıntılı günlerden bu günlere geldik" diye konuştu.

"İTHALATA İHTİYAÇ VARMIŞ GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Ege İhracatçı Birlikleri'nin (EİB) rekolte tahmin çalışmalarına katılmayarak, ayrı bir rekolte tahmin çalışması yaptığına değinen Çetin, rekolte tahminlerinde yerel üreticinin üretimine zarar vermemenin en önemli koşul olması gerektiğini belirterek, "Tahminlerde bazı çevrelerin fiyatı aşağıya çekmesi isteğine göre hareket ediliyor. Üreticinin ürünü satmadığı söylenerek, ithalata ihtiyaç var ortamı yaratılmaya çalışılıyor. EİB Başkanı üreticinin stok yaptığını söylüyor. Sonra bakıyorlar bu da tutmuyor, dahilde işleme rejimini kabul ediyorlar. Türkiye İhracatçılar Meclisi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na kuraklıktan dolayı taahhütlerini yerine getiremediğine yönelik yazı yazarak fors major istiyor. Bakın böyle yaparak bu ülkeye zarar veriyoruz" diye konuştu.

Üretim üzerinden politika yapmanın fayda getirmeyeceğine dikkat çeken Çetin, zeytinciye, üreticiye kaybettirmenin Türkiye'nin canını yakacağını ifade etti. Üreticinin artık bilincinin arttığını belirten Çetin, "Üreticinin bilincinin artması, gerektiğinde nefsi müdafa etmesi canını sıkıyor o beyefendilerin. Sektörde mücadele üreticinin üzerine basarak olmamalı. Üreticinin olumsuz piyasa koşullarından etkilenmesini engellemek gerekiyor. İhracatta fiyatlar pahalı deniyorsa, bunun bedelini çiftçi mi ödeyecek. Artık yeter, çiftçi bunu haketmiyor" dedi. İthalat taleplerinin netleşmemesi nedeniyle yaşanan belirsizlik ortamının yabancı alıcıyı Türkiye'de ucuz mal olduğu beklentisine soktuğununu belirten Çetin, "Kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Pamuk üretimi 1 milyon 200 bin tondan, 400 binlere indi. Pamukta üretim bitti artık. Zeytinyağı da mı böyle olsun. Ben herkesi uyarıyorum" dedi.

"DÜNYANIN EN UCUZ ZEYTİNYAĞI TÜRKİYE'DE"

Türk zeytinyağının en pahalı yağ olduğu söylentilerine katılmadığını ifade eden Çetin, dünyadaki en ucuz zeytinyağının Türkiye'de olduğunu söyledi. Rekolte rakamlarının henüz gelmediğini belirten Çetin, 15-16 bin ton kadar ürün alabileceklerini kaydetti. Çetin dünyada üretimin en az 100 bin ton kadar tüketimden az olduğunu belirtti. Fiyatların arz talebe göre şekilleneceğini belirten Çetin, fiyatları belirleyecek asıl şeyin üretim olduğunu söyledi. Fiyatların oluşmasında müdahalenin olmaması gerektiğine vurgu yapan Çetin, fiyat oluşumunun serbest ekonominin akışına bırakılması gerektiğini kaydetti. Önümüzdeki sezonun var yılı olacağını belirten Çetin, üreticinin malını elinde tutmasını gerektirecek bir durum yok. Ama üretici durumun kötüye kullanıldığını hissederse tedbirini alır. Üreticiyi dikkate alsınlar. Üreticiler çok üretsin ki o beyefendiler de sürümden kazansınlar.Yüksek rekolteye üretici stokla girmez" dedi.

No comments: