Tuesday, November 20, 2007

Alanya'da Zeytinciliği Geliştirmek için 147 Bin Fidan Dağıtıldı


Cihan Haber Ajansı
19.11.2007


Turizmle ön plana çıkan Antalya'nın Alanya ilçesinde tarımın geliştirilmesi için zeytinciliğe ağırcılık verilecek. Bu kapsamda Alanya Kaymakamlığı'nın bir süre önce başlattığı 'Bir Milyon Nar' kampanyası hızla sürerken, Tarım İlçe Müdürlüğü de yöre insanına zeytin fidanı dağıtıyor. Geçen yıl 50 bin zeytin fidanının dağıtıldığı bölgede 2007'de bu rakam 147 bine ulaştı.

Son zamanlarda artan yapılaşmayla tarım alanları tahrip edilen Alanya'nın dağıtılan fidanlarla zeytin kültürü açısından zengin bir bölge haline getirilmesi hedefleniyor. Yetkililer zeytine ilginin devam etmesi halinde Alanya ve çevresinin Türkiye'de zeytin yetiştiriciliğinde zamanla söz sahibi olabileceğini belirtiyor.

Alanya ilçe Tarım İlçe Müdürü Umut Olgun, son yıllarda gerileme kaydeden tarımcılığı yeniden canlandırmak için zeytin fidanı dağıtımına yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. Alanya'da zeytin dikiminin büyük artış gösterdiğini ifade eden Olgun, geçen yıl dağıtılan zeytin fidanının bu yıl neredeyse yüzde 200 arttığını vurguladı. Alanya'nın zeytin yetiştiriciliği için uygun bir bölge olduğunu ifade eden Olgun, İspanya'dan sonra zeytincilikte en uygun ülkenin de Türkiye olduğunu dile getirdi. Çiftçilere dağıtılan zeytin fidanlarını piyasaya göre üçte bir oranında ucuza verdiklerini aktaran Olgun, ilçenin zamanla Türkiye'deki zeytin yetiştiriciliği alanında söz sahibi olabilen bir bölge haline geleceğinin altını çizdi. Son yıllardaki artan zeytin dikiminin yaklaşık 4 yıl sonra verime döneceğini hatırlatan Olgun, "Alanya büyük zeytin potansiyeli olan bir ilçeye dönüşebilir. Bu dönüşüm Alanya'da bulunan iki zeytinyağı fabrikasını da tam işler hale getirecektir. Amacımız Alanya'da yok olmaya yüz tutan tarım alanlarını yeniden verimli hali getirmektir. Bu yönde fidan dağıtımlarımız sürmektedir. Fidan almak isteyen çiftçilerimize her zaman yardımcı olmaktayız." dedi.

Alanya'da bir kişiye en fazla 300 adet zeytin fidanı verilebildiğini kaydeden Olgun, büyük talep olması halinde bir kişiye verilen fidan sayısını daha da azalttıklarını ifade etti. Olgun, fidan almak isteyen her çiftçiyi boş çevirmemek için böyle bir uygulama yolunu tercih ettiklerini belirtti. Alanya'da çiftçiye özel sektörün de zeytin fidanı sağladığını dile getiren Olgun, 2007 yılı içerisinde özel sektörden alınan fidan sayısının 20 bin civarında olduğunu belirtti.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise, Alanya'da yetiştirilen zeytinlerin Manavgat ve Gazipaşa başta olmak üzere çevre ilçe ve beldeleri hareketlendireceğini söyledi. Zeytin üretiminin artmasıyla birlikte fabrikalara olan ihtiyacın da artacağını kaydeden Musluoğlu, "Alanya'da zeytin yetiştiriciliği tabi ki büyüyebilir. Bu potansiyel var. Eğer zeytin üretimi daha da artarsa bugün sadece küçük çapta üreticilerin ilgi gösterdiği zeytinyağı fabrikaları tam mesaiyle çalışabilirler. Hatta Alanya, zeytinyağında kendi markasını üretebilir." diye konuştu.

No comments: