Monday, November 12, 2007

Ayvalık'ta Yeni Sezonun İlk Zeytinyağı Üretimi Başladı


(Cihan Haber Ajansı)
11.11.2007

Dengeli beslenmenin vazgeçilmezi olan mucizevî altın sıvı zeytinyağı ve zeytini ile dünyaya isim yapan Ayvalık'ta yeni sezonun ilk zeytinyağı üretimi başladı.

Ayvalık ilçesinde günlük ortalama 60 ton zeytin işleyen tesislerde sezon başı olması nedeniyle ortalama günde 7 ile 8 ton zeytin işleniyor. Onlarca marka ve zeytinyağı işleme tesisine sahip Ayvalık'ta zeytinyağında sezonun ilk ürünü alındı.

Nefaseti, rengi, kokusu ve cinsiyle dünyanın en iyi zeytinyağlık çeşitleri arasında yer alan Ayvalıklılar, zeytin hasat heyecanı yaşanmaya başladı. Kötü geçen bir yaz sezonunun ardından üreticiler aradıklarını pek bulamayacakları beklentisinde de olsalar mucizevî altın sıvının ham maddesi zeytin, fabrikalarda işlenerek yeni ürün zeytinyağı olarak üretilmeye başlandı.

Körfez bölgesindeki zeytin ağacı sayısı 9 milyonu buluyor. Bunun 2 milyonu Ayvalık' ta, 3 milyonu Edremit'te, 3 milyonu Burhaniye'de ve 1 milyonun Havran'da. Ağaç miktarı Burhaniye ve Edremit'te daha fazla olmakla birlikte, Ayvalık zeytin ve zeytine bağlı sanayi ve ticaret bakımından diğer ilçelerden daha önemli bir konumda.

Zeytinyağı fabrikası sahibi Faik Giray Yılmaz, açıklamasında, Ayvalık bölgesi olarak, ağaçların mahsul bağlamamasından dolayı üçte bir ürün kaybı yaşadıklarını ifade etti. Kimyager Yeşim Bayraktar ise Ayvalık zeytinyağını diğer yağlardan ayıran farkın ağaçların cinsi, yetiştirildiği toprağı ve iklim koşulları olduğunu belirtti.

HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

Hasat döneminin başlamasıyla birlikte Ayvalık Kaymakamlığı tarafından konu ile ilgili bir de koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantı sonrasında Kaymakam Nazım Madenoğlu, tüm üreticilere yeni hasat sezonunun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Ayvalık Kaymakamı Nazım Madenoğlu, "Zeytin toplama zamanımız geldi. Ayvalık ilçemizde de 15 Kasım'dan itibaren resmen zeytin hasadı başlamış olacaktır. Hasat sezonunda üreticilerimizin karşılaştığı en önemli problemlerden bir tanesi zeytin hırsızlığı. Geçtiğimiz yıllarda bunun minimum seviyeye indirilmesinde tüm güvenlik birimlerimiz güzel çalışmalar yaptılar. Bu seneki hasat sezonunda da benzer sonuçların alınabilmesi için yani hırsızlığın olmaması, sıfıra indirilebilmesi için başta çiftçi mallarımız olmak üzere üreticilerimiz, jandarma ve polisimiz önemli tedbirler alacaktır. Bu koordinasyon kurulu toplantısında tedbirleri tekrar gözden geçirdik. İleriki dönemlerde alınması gereken ilave tedbirlerin neler olacağını burada tartıştık. Faydalı bir toplantı oldu. Umuyor ve diliyorum ki hasat mevsimimiz sıkıntısız ve başarılı geçecektir. Üreticilerimizin yüzünü güldürecektir. Onların yüzü güldükçe biz de devlet yetkilileri olarak tabi ki çok memnun olacağız" dedi.

No comments: