Thursday, November 22, 2007

Koyuncu: “Kota kaldırılsın”


Kaynak : İlk Haber Gazetesi
21 Kasım 2007


Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Marmarabirlik) açıkladığı 2007 - 2008 ürünü zeytin alım fiyatlarına üretici kooperatiflerinden tepki geldi. Kuraklıktan etkilenen üreticilerin, birliğin aldığı kararla ikinci kez yıkıldığını savunan kooperatif yöneticileri, fiyatların yeniden gözden geçirilmesini istedi. TBMM Tarım Komisyonu üyesi ve Bursa milletvekili Ali Koyuncu da 300 - 360 daneli zeytine uygulanacak kotanın kaldırılmasını talep etti.

Marmarabirlik, bu sezonun zeytin başfiyatını 5 YTL olarak belirlerken, 360 dane / kilogram 1,4 YTL, 370 - 410 dane / kilogram (ezmelik) için 1.25 YTL fiyat açıkladı. Birlik, üst yağlık zeytinin kilogramın 1.10 YTL, dip yağlık zeytini ise 0.75 YTL’den alacağını duyurduğu açıklamasında, 300-360 daneli ürünlere kota uygulanacağını da anımsattı. AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi Ali Koyuncu’nun da katıldığı bir toplantıyla bir araya gelen üretici kooperatifleri ise, birliğin alım rakamlarına tepki gösterdiler.

Marmara birlik Başkanı Refi Taviloğlu’nun yapılan toplantıya katılmamasını eleştiren Ali Koyuncu, yönetime tepki göstererek, üreticilere destek verdi. Ali Koyuncu, kuraklık nedeniyle ciddi dane kaybı yaşayan zeytin üreticilerinin, önemli bir sıkıntı içinde olduklarına dikkat çekerek, birliğin 300 - 360 dane arasındaki zeytine koyduğu kotanın kaldırılmasını istedi.

Ezmelik zeytin fiyatının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Koyuncu, “Birlik, 2005 yılında 360 dane zeytini 2.15 YTL’den almış. Bu yıl ise 1.40 YTL’ ye alacak. Acaba piyasadaki zeytin fiyatlarında bir düşüş oldu da, Marmarabirlik’in belirlediği baremler arasında bir fark mı oluştu? Yahut seçim var diye, popülist politikalar mı uygulandı? Bu farklılığın kamuoyuna açıklanması gerek. Birliği oluşturan, üreticilerin, kooperatiflerin sorunlarının konuşulduğu bir toplantı düzenleniyor, ama birlik başkanı buna katılmıyor. Alım fiyatları kooperatif başkanlarının görüşü alınmadan belirleniyor. 50 bin ortaklı Marmarabirlik’i yönetemeyenler, çekip giderler” dedi.

Marmarabirlik: Kimin gideceğine genel kurulumuz karar verir
2000 yılında gündeme gelen kooperatiflerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümet uygulamasını yerine getirmeye çalıştıklarını anlatan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, “2004-2005 sezonunda aldığımız 360 daneli zeytinde arz fazlalığı yaşadık. Stoklarımızı halen tüketmiş değiliz hiç almamak yerine, üretici mağdur olmasın diye, bu yıl daha az fiyat verdik. Zaten piyasada 300 danenin üzerinde ürün bulamazsınız” diye konuştu.

Yönetim kurullarının siyasi bir amacı olmadığını kaydeden Taviloğlu, “Hükümetle ters düşen bir eylemin içerisinde olmadık. Neden hedef alındık bilmiyorum. Üreticinin tepkisini, iktidar yerine birliğimize yöneltmek için söylenmiş olabilir. Söylenenleri talihsiz bir açıklama olarak görüyorum. Görevimizin başındayız. Kimin gelip gideceğine genel kurulumuz karar verir” dedi.

Taviloğlu, 2007-2008 zeytin alım fiyatlarını tespit ederken, tahmini rekolte miktarı, ürünün niteliği, çeşitli kuruluşlar ve Marmarabirlik uzmanlarınca yapılan maliyet hesaplamaların dikkate alındığını söyledi. Taviloğlu, şöyle devam etti: “Rekolte beyannamesi öncesi tespit edilmiş olan 300-360 daneli zeytinlerin alımında sınırlama, ilan edildiği ve kooperatiflere bildirildiği şekliyle uygulanacak. 200 ile 290 dane arası zeytinlerin alımında kota söz konusu değil. Yağlık ve ezmelik zeytinlerin alımında da kota uygulanmayacak. Bu kategorilerde gelen ürün yakından takip edilecek, ancak birlik imkanlarını zorlayacak hale gelirse, bu konu yeniden değerlendirilerek kamuoyuna duyurulacak.”


Zeytin alımları mercek altında

Kaynak: İlkHaber Gazetesi
13 Kasım 2007


AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu Marmara Birlik’in fiyat belirleme ve alımlarda büyük yanlışlıklar ve usulsüzlükler yapıldığını iddia ederek “Bu konuda bütün bilgi ve belgeler elimizdedir” dedi. Koyuncu, yirmi üç arkadaşı ile birlikte TBMM`ye zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin karşılaştıkları sorunların araştırılarak tespit edilmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi için önerge verdiklerini belirtti.

Koyuncu “Zeytin ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir yere sahiptir. Gerek iç piyasada gerekse dış piyasalarda büyük bir ekonomik girdi teşkil etmesine rağmen 2007 yılında ciddi bir kuraklık yaşanması zeytin ve zeytinyağı sektörümüzü olumsuz yönde etkilemiştir` dedi.

Üretici dernekleriyle toplantı yapılacak
Marmara Bölgesi`ndeki üretici dernekleriyle ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla Bursa milletvekilleri olarak bir toplantı yapacaklarını ve bu toplantıya Marmarabirlik yöneticilerinin bulunmayacağını dile getiren Koyuncu, şunları kaydetti: `AKP hükümeti Marmarabirlik`in 159 trilyon lira borcunu silerek her türlü desteği verdi. Ancak Marmarabirlik inatla sorunlara çözüm değil, sorun katarak zeytin ve zeytinyağı üreticilerini mağdur etmeyi sürdürüyor. Zeytinin taban fiyatını Marmarabirlik belirler. Bu belirlemelerin yanı sıra alımlarda da büyük yanlışlıklar ve usulsüzlükler yapmaktadırlar. Manisa Akhisar`dan aldıkları zeytini gemlik zeytini diye sofralık zeytin arasına sokulması ile ilgili bütün belge ve bilgiler elimizde mevcuttur. Sofralık zeytin yalnızca Marmara bölgesinde yetişir. Bunların hepsini Meclis Araştırma Komisyonu ortaya çıkaracaktır.`

No comments: