Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Monday, November 05, 2007
Türk Zeytinyağına Özel Şişe Geliyor, Vatan Haini-Palavra Milliyetçi Kavgası Büyüyor
Kaynak : www.haberler.com
05.11.2007
Zeytinyağı ihracatçılarıyla, ham yağ üreticileri arasında patlayan ithalat kavgası, "vatan haini-palavra milliyetçi" suçlamalarıyla büyüdü.
İhracatçılar, "Ucuz İspanyol ham yağı getirip, kendi markamızla dünyaya satalım" derken, ham yağ üreticileri buna karşı çıktı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, "Türk zeytinyağına özel şişe projesi"yle havayı yumuşatmaya çalıştı.
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, "Türk zeytinyağını dünyaya özel şişeyle yerleştirelim" hazırlığı yaparken, sektörün tarafları arasında ithalat talepleri yüzünden "vatan haini-palavra milliyetçi kavgası büyüdü. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, "Markalı ihracat pazarlarımızdaki raflarımızı kaybetmememiz için dahilde işleme rejimi kapsamında ham zeytinyağı ithal etmemize izin verilmesini istiyoruz, bizi vatan hainliğiyle suçluyorlar" dedi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, bir yandan "Türk zeytinyağına özel şişe tasarlanacağını" duyurdu, diğer taraftan, "Palavra milliyetçilikle ihracatın önüne set çekmeyin" çağrısı yaparak, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli’ye destek verdi.
DİR KAVGASI DAMGA VURDU: Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Aydın Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsası ile Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği "1’inci Aydın Zeytin-Zeytinyağı Şenliği"ne ihracatçıların dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında ham zeytinyağı ithalatına izin verilmesini istemeleri nedeniyle çıkan kavga damga vurdu. Ali Nedim Güreli’nin başını çektiği kesim, "Markalı ihracatla ABD’de, Avrupa ülkelerinde girdiğimiz rafların bedelini bile ödedik. Ancak, bu yıl zeytin rekoltesi çok düşük. Buna bağlı olarak ham zeytinyağı fiyatımız İspanya’yı, İtalya’yı geçmiş durumda. İzin verin oralardan ham zeytinyağı ithal edelim. Şişeleyip, ihracatımızı gerçekleştirelim. Aksi halde dişimizle. Tırnağımızla kazıyarak girdiğimiz ihracat pazarlarımızı kaybedeceğiz" görüşünü savundu. Buna karşılık Türk zeytin ve ham zeytinyağı üreticileri, "Devlet destekli İspanyol, İtalyan ham yağıyla bizi bitirecekler, bu vatan hainliğidir" diye karşı çıktı.
BUNUN ADI İTHALAT DEĞİL: Ali Nedim Güreli ile Oğuz Satıcı, dahilde işleme rejimi kapsamında gerçekleşecek ithalatın, normal ithalatla karıştırılmaması gerektiğini savundu. Ali Nedim Güreli, şunları söyledi: "Türkiye’de bugün yöresine göre ham zeytinyağı fiyatı kilo başına 4.5 YTL ile 6 YTL arasında değişiyor. İspanya’da ise ham zeytinyağı fiyatı 4.1 YTL’yi geçmiyor. Türkiye’den daha pahalı aldığım ham yağı işleyip, şişeleyip, üstelik düşük kur darbesi de yiyerek nasıl ihraç edebilirim. Bu fiyatlarla İspanya ve İtalya’yla nasıl rekabet edebiliriz. Bırakın dahilde işleme rejimi kapsamında İspanya’dan ham zeytinyaği getirelim. Şişeleyip ihraç edelim. Bu ürün asla iç pazarımıza girmeyeceği için ithalat da sayılmaz."
TERSİNİ İŞLETELİM: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)Başkanı Oğuz Satıcı da, "Genellikle biz ham yağı ihraç ediyorduk, İspanya, İtalya alıp iki-üç katı fiyata satıyordu. Biz de buna hayıflanıyorduk" hatırlatması yaparak, şöyle konuştu:
KATMA DEĞER YARATALIM: "Şimdi durumu tersine döndürebiliriz. Madem İspanya’dan daha ucuza ham zeytinyağı getirmek mümkün. Dahilde işleme rejimi kapsamında getirilmesine kapı açılsın, İspanyol’un yağından şimdi biz katma değer yaratıp para kazanalım."
200 MİLYON AĞAÇ: Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Türkiye’de son birkaç yılda 150 milyona çıkan zeytin ağacı varlığının kısa sürede 200 milyona çıkacağına dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Eğer ihracatımızı sürdürülebilir hale getiremezsek, 200 milyon ağaçtan elde edeceğimiz ürünü satacak yer bulamayız. Gerektiğinde ihracatçının DİR kapsamında ham yağ ithal etmesine de izin verilerek dış pazarlarımızı korumalı, daha da geliştirmeliyiz."
Süt tozunda ’DİR’ dersi aldık, zeytinyağında aynı şey olmasın
TBMM Tarım Komisyonu Üyesi AKP Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, dahilde işleme rejimi kapsamında getirilen ürünlerin daha sonra iç pazara da girmesi örneğini süttozunda yaşadıklarını belirterek, ham zeytinyağında aynı tehlikenin gündeme gelebileceğini söyledi. Ertürk, şöyle konuştu: "Dahilde işleme rejimi kapsamında getirilen süttozu çikolata üretiminde kullanılacak, o çikolatalar ihraç edilecekti. Ancak, iç pazara sürüldü. Ham zeytinyağında da aynı tehlikeyi görüyorum. Nitekim bu konudaki görüşümü Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a da ilettim."
Dünya, Türk zeytinyağını önce şişeden tanıyabilmeli
TÜRKİYE Şişe ve Cam Fabrikaları Genel Müdürü Doğan Arıkan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı’nın "Türk zeytinyağına özel şişe" diye duyurduğu projeyi şöyle anlattı: "Henüz proje aşamasındayız. Bugün her zeytinyağı markasına ayrı şişe üretmek bize rantabl gelmiyor. Ölçekler küçük kalıyor, böyle özel üretimlere giremiyoruz. Oysa Türk zeytinyağı markalarının kullanacağı 3-4 özel tasarlanmış şişe yaratsak, bunların seri üretimini yapabiliriz. Örneğin ABD’deki bir markette bu şişeleri gören, ’Bu Türk zeytinyağı’ diyebilmeli. İhracatçılarla, zeytinyağı sektörüyle ve tasarımcılarla oturup konuşacağız, bu projeyi geliştireceğiz."
Madra: Kılıcı tek taraflı çalıştırmayın
ZEYTİNYAĞINDA Türkiye’nin köklü markalarından Ayvalık kökenli Madra’nın sahiplerinden Sezai Madra, "Dahilde işleme rejimi kapsamında da olsa İspanya’dan ham yağ getirilmesine karşı olduklarını" belirterek, şu savunmayı yaptı: "Şu anda bizim ham zeytinyağı ihraç etmemizin önünde engeller var. Bu engeller kaldırılmadan ham yağ ithal edilmesine izin verilirse, o zaman bizim fiyatlarımız dibe vurur. Bunun adı kılıcı tek taraflı çalıştırmak olur. Madem kılıcı kullanıyorsunuz, o halde bırakın iki taraflı çalışsın. Biz ham yağ ihracatımızı serbestçe yapalım. İsteyen dahilde işleme rejimi kapsamında ham yağını ithal etsin."
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment