Tuesday, November 27, 2007

Yeşil Zeytin Fiyatta Tavan Yaptı


Cihan Haber Ajansı
27 Kasım 2007 Salı

Mardin piyasasında geçen yıl bolluk yaşanan salamuralık yeşil zeytinde bu sezon düşen rekolte ile daralan alım gücü fiyatlara da olumsuz yansıdı. Fiyatta adeta tavan yapan yeşil zeytinin kilosu yüzde 50 oranında arttı.

Mardin'in Derik, Yeşilli ile Midyat ilçelerinde yaygın olan yeşil zeytin bağcılığında, küresel ısınmanın olumsuz yansımasından etkilenmesi yüzünden rekoltede önemli düşüşler oldu.

Mardin yöresinde, 3 bin ton dolayında ürün sağlanan yeşil zeytin bağcılığında bu sezon rekoltede yüzde 40'a varan oranda düşüşün yaşandığı öne sürüldü.

Bu sezon bağcılıktan bin tonun üzerinde ürün olduğuna işaret eden Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, Derik, Yeşilli, Midyat ilçelerinin kırsal kesiminde son yıllarda giderek önem kazanan yeşil zeytin bağcılığında yaşanan olumsuzluğun tamamen değişen iklim faktörlerinin önemli rol oynadığını söyledi. Küresel ısınmanın getirisi ile piyasa arzı daralan yeşil zeytinin geçen yıl kilosunun perakende 1 YTL olduğunu belirten Özkan, "Yaşanan olumsuz hava koşulları sonucu bu yıl fiyatta adeta tavan yaparak 2 YTL'nin üzerine çıktı. Maalesef zeytin peynirle ayni fiyata gelmiştir. Zeytin üreticisi etkili olumsuz hava koşullarına adeta teslim olmuştur. Bu nedenle değişen olumsuz hava koşullarına karşı daha verimli, etkili ve bol mahsul alınan ürün yelpazelerine yönelmekte fayda var." dedi.

Yeşil zeytindeki piyasa darlığının düşen rekolteden ve zeytin yağı piyasasından kaynaklandığını savunan çiftçilerden Zeynettin Demir de, "Toplaması oldukça maliyetli olan yeşil salamuralık zeytinin 2 YTL'den daha fazla fiyatla satılması bizleri de sıkıntıya sokuyor. Daralan piyasada fiyatın taban yapmasını bizde istemezdik. Ama şartlar ortada" şeklinde konuştu.

No comments: