Tuesday, November 06, 2007

Satıcı, zeytin hasadını başlattı


Ölmez ağaç olarak nitelendirilen ve barışın simgesi olan zeytinde hasat coşkusu yaşanıyor.

Patronlar Dünyası
06 Kasım 2007


Zeytinciler, hasadı bu yıl Türkiye'nin zeytin ağacı varlığı bakımından birinci sıradaki ili Aydın'da yaptı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Aydın Ticaret Borsası'nın ana sponsorluğunu üstlendiği 1. Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği, 3-4 Kasım tarihlerinde yapıldı.
Sultanhisar ilçesindeki Nysa Oteli'nin bahçesinde yapılan sembolik zeytin hasadına Aydın milletvekili Özlem Çerçioğlu, Vali Mustafa Malay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, çevre oda ve borsaların başkanları katıldı.

TİM Başkanı Satıcı, zeytin ve zeytinyağının önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri haline geleceğini söyledi. Zeytin ve zeytinyağı sektöründe bir karmaşa yaşandığına dikkati çeken Satıcı, "Hepsi de inşâallah ortak akılla çözülecek. Hep beraber yapılacak güç birliği, Türkiye'yi zeytinyağı pazarında bir numaraya oturtacak. Bizim zeytinyağına, zeytin hasadına verdiğimiz önem ortada. Tek beklentimiz, sektörün oyuncuları olan üreticiden üretici birliklerine ve zeytinyağı ihracatçılarına kadar herkesin, biraz daha ortak akılla birlik içinde davranması. Herkes bulunduğu çerçeveden değerlendirirse istenmedik durumlarla karşılaşıyoruz." dedi. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün son birkaç yıl içinde önemli atılımlar yaptığına işaret eden Satıcı, "Bunu destekleyecek sektörün talepleri doğrultusunda ambalajlı ürün ihracatı için yurtdışında hem marketler hem de tanıtım bazında önemli çalışmalar yapıldı." dedi.

Vali Malay ise Aydın'ın incir üretimi ve ihracatında dünya şampiyonu olduğuna vurgu yaparak, zeytin ve zeytinyağında da amaçlarının şampiyonluk olduğunu belirtti. Aydın'ın Türkiye'de en çok zeytin ağaç varlığı olan ve üretim yapılan il olduğunu kaydeden Malay, "İhracatın yarıdan fazlası Aydın'dan yapılıyor. Aydın'daki yağlarda kimyasal kirlilik yok, zeytin ağaçları dağlarda. Üreticimiz organik üretim yapmasına rağmen organik ürün belgesi almış değil. Zeytinyağını şehrimizde öne çıkarmak için ortak girişimler kuruldu, yeni kontüni tesisler açıldı. Valilik olarak kaliteli fidan yardımı yaptık. Üreticilerimiz budama ve zeytin toplama konusunda yeteri kadar eğitimli değil. Bu konudaki bilinci arttırmak istiyoruz. Toplama sıkıntılarını aşmak için el, tırmık ve vibrasyon sistemini getirdik." dedi.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe yeni sezonun hayırlı olmasını dileyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Güreli de bol yağmurlu bir yıl olmasını temenni ettiklerini söyledi. Güreli, şunları kaydetti: "Zeytin ve zeytinyağında ne yazık ki kuraklık sebebiyle kötü bir sezon olacak. Birlik olarak yaptığımız rekolte çalışmasında ortaya çıkan 84 bin tonun, yüzde 5 eksiğiyle gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Böyle sıkıntılı bir sezonda üreticiye Avrupa Birliği'nde kilogram başına 1.3 avro prim veriliyor, bizde ise 11 yeni kuruş. Temennimiz desteğin arttırılmasıdır. Bu yapıldığı takdirde üreticinin yaşadığı sıkıntı bir nebze hafifleyecektir."

No comments: