Tuesday, November 20, 2007

Uluslararası zeytinyağı fuarıyla önümüz açılacak


NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
20 Kasım 2007, Salı


ORGANİZASYONU 5 MESLEK KURULUŞU YAPIYOR

Koordinasyon Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Nedim Kalpaklıoğlu, fuarda önemli iş bağlantıları yapılacağını söyledi

Ege Bölgesi ihracatında önemli bir paya sahip olan zeytin ve zeytinyağı sektörü, Fancy Food, Anuga, Ciel gibi büyük gıda fuarlarının benzerini Türkiye'de düzenlemek için çalışmalara başladı. Bu hedef doğrultusunda Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Fuarcılık A.Ş. (İZFAŞ) işbirliğine giderken, koordinasyon kurulu oluşturuldu.
Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na ise Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Nedim Kalpaklıoğlu getirildi. Kalpaklıoğlu, üretim, satış, sağladığı istihdam ve ihracat dikkate alındığında 2 milyar dolarlık katma değer yaratan sektörün, Vinolive, Şarap, Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı'nda beklediği katılımcı firma ve ziyaretçi sayısına ulaşamadığını belirterek, bunun üzerine fuar düzenleme kararı aldıklarını söyledi.
Kalpaklıoğlu, "Kurulda ABD'nin Fancy Food, Almanya'nın Anuga, Fransa'nın Ciel gibi dev gıda fuarlarını örnek aldık. Fuarı uluslararası boyuta taşıyacağız. İZFAŞ, alıcıların ulaşım ve konaklama masraflarını üstlenecek. Böylece dünya gıda fuarlarından tanıdığımız alıcıları Vinolive Fuarı'na çağırarak sezon öncesi büyük bağlantılar yapılmasına zemin hazırlayacağız" dedi.

Dünya buluşacak
Yurtdışı alım gruplarının taleplerine uygun olarak fuarı Eylül- Ekim gibi zeytinyağı hasadının başlamasına yakın bir tarihte düzenleyeceklerini ifade eden Kalpaklıoğlu, fuar sırasında ayrıca uluslararası bir sempozyum yapılacağını belirtti. Kalpaklıoğlu, şunları söyledi: "Kimya Mühendisleri Odası ile işbirliğine giderek üretim aşamalarında yeni teknikler ile tüketimi artırmaya yönelik çalışmalar bilimsel oturumlarda tartışılacak. Fuar ve sempozyum sektöre yeni açılımlar sunacak. Dünyadan zeytin ve zeytinyağı almak isteyenler İzmir'de bir araya gelecek. Sektöre yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılara fırsatlar sunulacak. Büyük kontratlar imzalanacak. Uluslararası fuar, dünya zeytin ve zeytinyağı sektöründe Türkiye'nin önünü açacak."

No comments: