Tuesday, November 06, 2007

Zeytinde ürün sıkıntısı var ihracatçı ithal izni istiyor


Sinan Doğan /Referans
06.11.2007


Zeytinde hasat, ithalatın gölgesinde başladı. Satacak ürün bulamayan ihracatçılar, bir sezon için zeytinyağı ithalatına izin verilmesini istiyor. Zeytinyağı fiyatının Avrupa'dan bile pahalı olması sektörü tehdit ediyor.

Zeytinde hasat sezonu, geçen cumartesi günü Aydın’da gerçekleştirilen hasat şenliği ve zeytin-zeytinyağı paneli ile başladı. Geçen sezondan kalan 70 bin ton ürün stoku ile yeni sezonda 80 bin ton üretim beklenmesine rağmen, ihracatçının satacak ürün bulamadığı sezon, ithalat isteğinin gölgesinde başladı.

Yaşanan sıkıntı nedeniyle sektördeki sorunları masaya yatırmak ve çözüm yollarını tartışmak amacıyla üretici ve ihracatçılar, Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Oteli’nde bir araya getirildi. Hasat töreninin ardından yapılan "Aydın’da Zeytin ve Zeytinciliğin Dünü, Bugünü, Yarını Paneli"nde konuşan ihracatçılar, Türk zeytinyağının Avrupa'da raflardan inmemesi için ithalat izni istediler.

Panelistlerden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Zeytinyağı sektörünün ayakta kalmasını istiyorsak, dahilde işleme rejimi kapsamında yapılacak ithalata karşı çıkmamalıyız” dedi.

Tarımsal üretimin ve tarım ürünleri ihracatçılarının kuraklık ve düşük döviz kurları nedeniyle büyük sıkıntı içinde olduğunu kaydeden Satıcı şöyle devam etti: "Uluslararası pazarlar ile bizim aramızdaki fiyat makası açılıyor. Dolayısıyla zeytinyağında akıl karışıklığı ve kaos ortamı doğuyor. İhracatçılar yeterli ürün olmadığını, fiyatların da rasyonel seviyede bulunmadığını söylüyorlar. Dahilde işleme rejimi kapsamında getirecekleri ham yağı işleyip ABD ve başka ülkelere satmak istiyorlar. Bu olmazsa pazar kaybolacak. Bugünü kurtarmaya çalışırken ülkenin geleceğini ipotek altına almamalıyız.”

Şişecam’la anlaştık


Türk zeytinyağının şişeli ve markalı ihracatını desteklediklerini de açıklayan Oğuz Satıcı, Şişecam ile bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Satıcı, “Büyük miktarda şişe alamayacak ihracatçılara Türk kimliđini yansıtacak şişeler ürettireceğiz. Bu projeyi Turquality kapsamında yapacağız” dedi.

Markalar raflardan inebilir

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli ise ihracatçı üyelerinin bir sezon için zeytinyağı ithalatına izin verilmesini istediğini kaydederek “Üyelerin talebi varsa onun arkasında durmak zorundayız. Üstelik biz bu yağı dahilde işleme rejimi ile getirmek istiyoruz. İthal ettiğimiz maldan daha fazlasını ihraç edeceğiz. Ürün bulamazsak zeytinyağı markalarımız yurtdışındaki raflardan iner. Bir daha raflara girmemiz zor olur” görüşünü dile getirdi. Türkiye’de zeytinyağı fiyatlarının Avrupa’dan bile pahalı olduğuna değinen Güreli, “Suriye’den pahalı olsak sorun değil. Ancak 2.5 milyon tonluk dünya üretiminin yarısını üreten İspanya’dan pahalıyız. Bu durumda zeytinyağı ihraç edemeyiz” şeklinde konuştu.

Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, yeni sezonda primin makul ve tatmin edici olması gerektiğini belirterek “Zeytinyağında 11 kuruş prim için kimse uğraşmaz” dedi.

TBMM’de komisyonu kurulacak

Sultanhisar ilçesindeki Nysa antik kenti kazılarına sponsor olan ve aynı adla zeytinyağı üreten Jantsa'nın ortağı ve CHP Aydın Milletvekili olan Özlem Çerçioğlu ise zeytin üreten bölgeleri dolaşmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir araştırma komisyonu kurmak için çalışacağını açıkladı.

Yeni zeytin alanları umut veriyor

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Güneydoğu ve Akdeniz’de yeni zeytin alanlarının umut verdiğini belirterek bu bölgelerin Ege’yi geride bırakacağı iddiasında bulundu. Ağababaoğlu, bilinçsizce dikilen Gemlik fidanlarının sıkıntı yaratacağı uyarısında da bulundu.

Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ ise Yunanistan’ın Romanya ve Bulgaristan zeytin pazarlarını ele geçirdiğini belirterek bu durumun Aydın’daki zeytin işletmelerine darbe vurduđunu söyledi. Baţtuđ, “Ürünlerimizi satmak istiyorsak, Çin pazarına girmek zorundayız” dedi.

No comments: