Friday, November 30, 2007

Dedesinin anısına kurduğu köyü turizme açacak


Zaman
30 Kasım 2007,Cuma


Ravika, zeytinyağı üretimini Akhisar, Edremit ve Ayvalık yöresinin zeytinlerinden soğuk sıkım yöntemiyle Drama Yağhanesi'nde gerçekleştiriyor. Zeytinler önce dal ve yapraklarından ayrılarak makinede yıkanıyor.

Ezici taşlarda hamur haline getirildikten sonra sıkım çuvallarına doldurularak soğuk presin üzerine diziliyor. Preste bir saat boyunca sıkılıyor ve daha sonra zeytinin kara suyu ve yağı birlikte elde edilerek, dinlendirme havuzuna doldurulup 3-4 saat bekletiliyor. Bir süre sonra zeytinyağı yüzeye yaklaşıyor ve zeytinin suyu dışarı atılıyor. Bu işleme, havuzda saf yağ kalana kadar devam ediliyor. Dolum tesislerine gönderilen yağ, testlerden geçirildikten sonra depolama tanklarına konulup 1. filtreleme işlemi yapılıyor. İçindeki tortularından arındırılan yağ, tanklarda 15 gün dinlendirilerek ikinci filtrelemeye geçiriliyor. Bu aşamadan sonra tekrar tanklara alınan yağın dolumu yapılıyor. Ar-Ge'ye ağırlık veren Ravika; limonlu, fesleğenli, kekikli, naneli, sirkeli zeytinyağı üretimine başlayarak, çeşnili zeytinyağı ürünlerini tüketiciye sunan tek marka oldu.

Akhisar'da 100 dönümlük arazide kurulan Ravika köyü, 2,5 milyon YTL yatırımla, merhum İsmail Keskinoğlu'nun 1900'da doğduğu Yunanistan'ın Drama kasabasına bağlı köye sadık kalınarak iki yılda inşa edildi. Meydanı, kahvesi, yağhanesi, muhtarlığı, berberi, konağı, ilkokulu, demircisi, değirmeni, bakkalı, camisi, nalbantı, marangozu ve hayvan çiftlikleri bulunan köy, Balkan ve Anadolu mimarisindeki motifleri içinde yaşatıyor. Bu yıl inşa edilen müzede, grubun birçoğu kendi icatları olan ilk üretim makineleri ve İsmail Keskinoğlu'nun kullandığı antika arabalar sergileniyor. Şu anda halka kapalı olan köy, gelecekte turizme açılıp paket turlara dahil edilecek.

No comments: