Friday, November 23, 2007

17 birlik yeni stratejilerini 28-30 Kasım'da belirleyecek


Dünya
23/11/2007,Cuma


Birliklerin kaderi İzmir'de mercek altına alınacak

İZMİR - Birliklerin kaderi İzmir'de belirlenecek. 10. Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri Toplantısı, 28-30 Kasım'da İzmir'de yapılacak.

Tariş'in incir, üzüm, pamuk ile zeytin ve zeytinyağı birliklerinin ev sahipliğinde yapılacak toplantıya 17 birliğin temsilcileri katılacak.

2008'de sona erecek yeniden yapılandırma sürecine ilişkin sorunların ele alınacağı toplantıda ayrıca, yeni dönemde izlenmesi gereken stratejiyle ilgili olarak hükümete öneriler getirilecek.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, mayısta yapılan 9. birlikler toplantısının temmuzdaki genel seçimlerin gölgesinde kaldığını belirterek, bu nedenle birliklere ilişkin belirsizlerin devam ettiğini ifade etti.

28 Kasım'da başlayacak ve 3 gün sürecek toplantıda ise sistemdeki belirsizliklerin giderilmesi konusunda ciddi adımlar atılmasını istediklerini vurgulayan Çetin, "Tarım satış kooperatifleri birliklerinin yeniden yapılandırma süreci 2008'de sona erecek. 2000 yılından beri devam eden bu sürecin iyi ve kötü yönlerini toplantıda ele alacağız" dedi.

Yeni dönemde de hangi noktaların dikkate alınacağı konusunda birliklerin mutabakatı olduğuna dikkat çeken Çetin, "4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifi ve Birlikleri Hakkında Kanun'un da yeniden yazılmasına karar verildi. Biz de yeni sürece ışık tutacak, yeniden yapılandırmanın olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyan bir sonuç çıkarmayı amaçlıyoruz. Hükümete bu yeni projesinde yardımcı olmak istiyoruz. Bu toplantımız son derece yapıcı olacak. İlgili bakanlıklara nasıl bir model ile çalışılması gerektiği konusunda yol gösterici olacağız" diye konuştu.

FİSKOBİRLİK ile Toprak Mahsülleri Ofisi arasındaki ilişkinin yeniden yapılandırmanın olumsuz yönlerini ortaya koyduğunu savunan Çetin, "Bu durum, sorunun birlik yönetimlerinden değil, sistemden kaynaklandığını ortaya koydu. Birliklerin şimdiye kadar haksız yere suçlandığını gösterdi" dedi.

No comments: