Monday, November 05, 2007

Zeytinciler Bu Yıl Aydın'da Hasat Yaptı


(BGO-BGO-ÖK-E)(İhlas Haber Ajansı)
05.11.2007

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Aydın Ticaret Borsası'nın Ana Sponsorluğunu Üstlendiği, "1. Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği" Aydın'da 03-04 Kasım Tarihlerinde Yapıldı.

Sultanhisar'da Nysa Oteli'nin bahçesinde yapılan sembolik zeytin hasadına Aydın Valisi Mustafa Malay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, çevre oda ve borsaların başkanları ve basın mensupları katıldı.

Zeytin hasadında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, zeytin ve zeytinyağının önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri haline geleceğini söyledi.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe bir karmaşa yaşandığına dikkati çeken Satıcı, "Zeytin ve zeytinyağı sektöründe bir takım kargaşalar yaşanıyor onların hepsi inşallah ortak akıl ile çözülecek. Yapılacak güç birliği, Türkiye'yi zeytinyağı pazarında bir numaraya oturtacak. Bizim bu zeytinyağına, zeytin hasadına verdiğimiz önem ortada. Tek beklentimiz bu sektörün oyuncuları olan üreticiden üretici birliklerine, zeytinyağı ihracatçılarının herkesin biraz daha ortak bir ortak akılla birlik ve beraberlik içerisinde davranmaları. Herkes kendi bulunduğu çerçeveden olayı değerlendirirse istenmedik durumlarla karşılaşıyoruz" diye konuştu.

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün son birkaç yıl içerisinde önemli atılımlar gerçekleştirdiğine işaret eden Satıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunu destekleyecek sektörün talepleri doğrultusunda ambalajlı ürün ihracatının yapılabilmesi için yurtdışında hem marketler bazında hem de tanıtım bazında önemli çalışmalar yapıldı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğimiz, DTM ve TİM ile koordineli olarak Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu oluşturdu. Şimdi neticede pazara plante olmaya başladık. Fakat hemen bunun arkasından hammaddenin gelişi gidişi, üretici birliklerinin zeytinyağı ihracatçıları ile ortaya çıkardıkları sıkıntılı durum hiçbir şekilde hoşumuza gitmiyor. Bunları sektörün kendi dinamiği içerisinde doğru bir üslupla ahlaklı, vicdanlı, akıllı davranışlarla çözmesini arzu ediyoruz ama görünen o ki şu günlerde sektörün bazı mensupları akıl, vicdan, ahlak sınırlarının ötesinde davranmaya başlamışlar. Umuyorum kısa sürede durumun farkına varıp doğru yolu, birlik ve beraberlik yolunu, dolayısıyla gücü, güç birliğini oluştururlar. Biz ihracatçılar olarak her zaman bu konunun derinleşmesi, birlik ve beraberliğin oluşması için gayret ettik.

Bugün hem bu hasat, hem hasat sonrası yapacağımız çalışmalarla da bunu desteklemeye devam edeceğiz".

AYDIN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA DA DÜNYA ŞAMPİYONLUĞUNU HEDEFLİYOR

Aydın Valisi Mustafa Malay ise Aydın'ın incir üretimi ve ihracatında dünya şampiyonu olduğuna vurgu yaparak, zeytin ve zeytinyağında da amaçlarının dünya şampiyonluğu olduğunu belirtti.

Aydın'ın Türkiye'de en çok zeytin ağaç varlığı olan ve en çok üretim yapılan kent olduğunu kaydeden Malay, "ihracatın yarıdan fazlası Aydın'dan yapılıyor. Aydın'daki yağlarda kimyasal kirlilik yok, zeytin ağaçları dağlarda. Ancak üreticimiz organik üretim yapmalarına karşın organik ürün belgesi almış değil. Onlara organik belgelerini aldırmak konusunda çalışma yapacağız. Zeytinyağını kentimizde öne çıkarmak için ortak girişimler kuruldu, yeni kontüni tesisler açıldı. Aydın Valiliği olarak kaliteli

fidan yardımı yaptık. Üreticilerimiz budama ve zeytin toplama konusunu yeteri kadar eğitimli değillerdi bu konuda verdiğimiz eğitimlerle bilinci arttırmak istiyoruz. Toplama sıkıntılarını aşmak için elle, tırmıkla ve vibrasyonlu sistemi getirdik. Hasat zamanı kalite düşüşünün önüne bu yolla geçtik" şeklinde konuştu.

GÜRELİ: KURAKLIK NEDENİYLE SIKINTILI BİR SEZONA GİRİYORUZ

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe yeni sezonun hayırlı olmasını dileyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, bol yağmurlu bir yıl olmasını temenni ettiklerini söyledi.

"Zeytin ve zeytinyağında ne yazık ki kuraklık nedeniyle kötü bir sezon olacak" diyen Güreli, "Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak yaptığımız rekolte çalışmasında ortaya çıkan 84 bin tonluk rekoltenin yüzde 5 eksiği ile gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Böyle sıkıntılı bir sezonda üreticiye Avrupa Birliği'nde kg. başına 1.3 euro prim veriliyor. Bizde 11 yeni kuruş temennimiz bu desteğin arttırılması bu yapıldığı takdirde üreticinin yaşadığı sıkıntı bir nebze hafifleyecektir" diye konuştu.

Aydın'da zeytin hasadı yapan grup daha sonra Atça'da bulunan ve organik zeytinyağı üretimi yapan Nysa Zeytinyağları Fabrikası'nda zeytin sıkımı ve zeytinyağı elde edilme aşamalarını inceledi.


Zeytin Hasadına İthalat Tartışması Damgasını Vurdu

(YK-HO-Y) (İhlas Haber Ajansı)
04.11.2007


Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarının diğer üretici ülkelerden daha yüksek olduğu bu nedenle ihracat yapılamaz hale gelindiği belirtildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, 1. Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği'nin düzenlendiği Nysa Oteli'nin bahçesinde bulunan zeytin ağaçlarında Aydın Valisi Mustafa Malay, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu'yla birlikte sembolik olarak zeytin hasadı yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, "Sektörün bazı mensupları akıl, vicdan, ahlak sınırlarının ötesinde davranmaya başlamışlar" diyerek Tariş'e yüklendi. Şenlik kapsamında düzenlenen panelde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli ise dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç kaydı ile zeytinyağı ithalatı talebinde bulunduklarını, itiraz edenlerin dahilde işleme rejimi kapsamını bilmeyen kişiler olduğunu savundu.

'Aydın Zeytin ve Zeytinyağı, Dünü Bugünü Yarını' konulu panele konuşmacı olarak katılan Ege Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, dahilde işleme rejiminin ithalat olmadığını belirterek, Türk ihracatçısının rakipleriyle aynı fiyata zeytinyağı bulmak zorunda olduğunu söyledi. Güreli, zeytinyağının kilogramına Aydın'da 4.5 YTL, Akhisar'da 5 YTL, Ayvalık'ta 6.2 YTL ödediklerini, İspanya'da ise bu fiyatın 4.1 YTL olduğunu belirterek, "Türk zeytinyağı Suriye'den, Mısır'dan hatta Tunus'tan pahalı olabilir. Ama İspanya'dan daha pahalı olursa yapacak bir şey kalmamıştır" dedi.

Türkiye'de geçen sezon kalan 70 bin ton zeytinyağı stokuna bu sezon 80 bin ton ekleneceğini söyleyen Güreli, iç pazar tüketiminin 2 misli stok zeytinyağı oluşacağını ifade etti. "Tariş, piyasada zeytinyağı kıtlığı yok diyor. Evet ben de bunu diyorum. Ama malın fiyatı 2 misli fazlaysa varlığı yokluğunun önemi kalmıyor" diyen Güreli, dökme yağ ihracatına yönelik eleştirilere de şöyle karşılık verdi: "Tariş'de dökme sızma yağ ihraç ediyor. Kutulu yağ dışında ihracat yasaklansın bakalım fiyatlar nasıl 900 dolara düşüyor."

TÜRKİYE'NİN YENİ ZEYTİN ÜRETİM MERKEZİ GÜNEYDOĞU OLUYOR

Türkiye'de yanlış yürütülen zeytin yetiştiriciliğine dikkati çeken Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde milyonlarca ağaç dikildiğini, yanlış yöntemlerle dikilmiş bu ağaçların 3-4 yıl içinde ürün vermeye başlayacağını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'de şu an üretimi 10 katına çıkarmak mümkün. Ancak ürün çeşidinin seçiminde ve verim bakımından durum vahim. Aşureye çevrilmiş bahçelerin içinde her çeşit fidan gelişigüzel dikilmiş. Üretici alacağı ürünü nasıl değerlendireceğini dahi bilmiyor. Bahçesinin önünden gürül gürül su akıyor, bahçesinde ağacı susuzluktan kuruyor. Zeytinlerin içerisinde 10 kilogram zeytinden bir kilogram yağ veren cinsler var. Özellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'da öyle yanlış dikimler yapılmış inanamazsınız. Ben diyeyim 150 milyon siz deyin 200 milyon fidan."

Bugün zeytinyağı ithalatını konuştuklarını anlatan Ağababaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "3-4 yıl içerisinde ürün vermeye başlayacak bu fidanların yüzde 99'u Gemlik. İhracatta kullanma şansı yok. Yağlık deseniz yağ kalitesi malum bu fidanlar ürün vermeye başlayacak. Türkiye'de zeytinciliğin genişleme alanları bu bölgeler. Genelde düz arazi, sulama imkanları var, her yıl ürün alabilirler. Gelecek 5-10 yıl içerisinde zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi buraları olacak. Ege ve Marmara kalitesiyle ön planda olacak. Fakat üretimimiz artsa bile bu plansız dikimlerle, karışık bahçeler ve kalitesiz üretimle bu sektörde aktör olabileceğimizi sanmıyorum."

TBMM Tarım Komisyonu Sözcüsü Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk de, zeytin yetiştiricileri gibi diğer üreticilerin de devletten destek istediğini, ancak hükümetin mısır, pamuk, ayçiçeği gibi arz açığı olan ürünler ile süt ve hayvancılık gibi stratejik alanlara destek sunmayı benimsediğini ifade etti. Geçmişte çikolata üreticisinin talebi doğrultusunda ihracatta kullanılmak kaydıyla Dahilde İşleme Rejimi kapsamında süt tozu ithalatına izin verildiğini ancak gelen malın yüzde 90'ının iç pazarda kullanıldığını gördüklerini söyleyen Ertürk, ambalajlı ihraç edilen zeytinin tonuna 200 dolar, zeytinyağının tonuna ise 400 dolar destek verildiğini anlattı.

TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ ÇİN'DEN PAY ALMALI

Yıllık 16 milyon ton zeytinyağı ithal eden Çin'de bu miktarın her yıl yüzde 50 arttığını söyleyen Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, Çin'de kişi başına sadece 4 gram zeytinyağı tüketildiğini, bu miktarın bir kilograma çıkması durumunda dünyada üretilen tüm zeytinyağının ihtiyacı karşılamayacağını söyledi. Baştuğ, Türk firmalarının zaman kaybetmeden bu pazara girmenin yollarını bulmalarını önerdi. Aydın'da 22 milyon zeytin ağacı bulunduğunu anlatan Baştuğ, ilde nüfusun yüzde 55'inin tarımla uğraştığını, sanayi tesislerin yüzde 90'ının tarıma dayalı olduğunu bildirdi. İllerinde dünya çapında zeytin sıkma makineleri yapan sanayi tesislerinin bulunduğunu aktaran Baştuğ, zeytin ve zeytinyağında Aydın'ın adını duyuracak marka yaratma amacında olduklarını ifade etti.

ZEYTİNYAĞINA 1 YTL PRİM İSTİYORUZ

Zeytin ve zeytinyağına verilen primlerin düşüklüğüne işaret eden Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken ise, dernek olarak zeytinde 20 ykr, zeytinyağında ise 1 YTL prim talep eden bir kampanya başlattıklarını bu konuda sonuç alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Panel sonrasında zeytinyağı tadımı konusunda Türkiye'de otorite kabul edilen Selim Kantarcı'ya ve zeytin ve zeytinyağı sektörüne katkılarından dolayı Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Mehmet Balcı ve Müdür Yardımcısı Murat Küçükçakır'a, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli tarafından teşekkür plaketi verildi.

Aydın'da zeytinyağı üretiminin artması nedeniyle Aydın bölgesinde üretilen zeytinyağlarının kalitesinin tespiti amacıyla Aydın Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği kapsamında düzenlenen "Tadım" kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere ise başarı sertifikaları verildi. Sertifikaları, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Aydın Milletvekilleri Özlem Çerçioğlu, Ahmet Ertürk, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Ağababaoğlu verdi.


AB, zeytine Türkiye'nin 20 katı destek veriyor

Zaman
Ali Rıza Karasu
04 Kasım 2007, Pazar


Zeytin ve zeytinyağı sektöründe hasat dönemi başladı. Zeytin üreticileri, zeytin hasadını bu yıl Türkiye'nin zeytin ağacı varlığı bakımından en zengin ili olan Aydın'dan başlattı.

Zeytin hasadına katılan TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve Aydın Valisi Mustafa Malay ile beraberindeki heyet, ikram edilen zeytinyağından içti.

Sultanhisar'da Nysa Oteli'nin bahçesinde yapılan sembolik zeytin hasadına Aydın Valisi Mustafa Malay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, çevre oda ve borsaların başkanları ve basın mensupları katıldı. Açılışta konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, bol yağmurlu bir yıl olmasını temenni ettiklerini söyledi. Zeytin ve zeytinyağında geçen yıl yaşanan kuraklıktan ötürü kötü bir sezon olacağını söyleyen Güreli, "Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak yaptığımız rekolte çalışmasında ortaya çıkan 84 bin tonluk rekoltenin yüzde 5 eksiği ile gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." dedi. Tüm Akdeniz Bölgesini etkisi altına alan kuraklıktan ötürü AB üyesi ülkelerde bazı tedbirler alındığını anlatan Güreli, "AB üyesi ülkelerde üreticiye Avrupa Birliği'nde kilo başına 1,3 Euro prim veriliyor. Bizde ise 11 yeni kuruş. Temennimiz bu desteğin artırılmasıdır ve bu yapıldığı takdirde üreticinin yaşadığı sıkıntılar bir nebze olsun hafifleyecektir" diye konuştu. Zeytin hasadında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ise zeytin ve zeytinyağının önümüzdeki süreçte Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri haline geleceğini söyledi. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün son birkaç yıl içerisinde önemli atılımlar gerçekleştirdiğine işaret eden Satıcı, şöyle devam etti: "Özellikle tanıtım noktasında önemli çalışmalar yapıldı. Oluşturulan 'Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu' sayesinde ciddi bir pazar oluşturuldu. Fakat hemen bunun arkasından hammaddenin gelişi-gidişi, üretici birliklerinin zeytinyağı ihracatçıları ile ortaya çıkardıkları sıkıntılı durumlar tabii hiçbir şekilde hoşumuza gitmiyor. Görünen o ki şu günlerde bazı sektör mensupları akıl, vicdan, ahlak sınırlarının ötesinde davranmaya başlamışlar. Umuyorum kısa sürede durumun farkına varıp doğru yolu, birlik ve beraberlik yolunu, dolayısıyla gücü, güç birliğini oluştururlar." Vali Mustafa Malay da, Aydın'ın incir üretimi ve ihracatında dünya şampiyonu olduğuna vurgu yaparak, zeytin ve zeytinyağında da amaçlarının dünya şampiyonluğu olduğunu belirtti. Aydın'da zeytin hasadı yapan grup daha sonra Atça'da bulunan ve organik zeytinyağı üretimi yapan Nysa Zeytinyağları Fabrikası'nda zeytin sıkımı ve zeytinyağı elde edilme aşamalarını inceledi.

No comments: